Начало на гласуването за нов Европейски парламент започва от Великобритяния.

Британците ще изпратят 73-ма представители в новия Европарламент.

Мандатът им може да се окаже много кратък. Зависи от това кога парламентът ще одобри споразумението на правителството на Тереза Мей с Брюксел и Обединеното кралство ще напусне ЕС.

109 млн. лири е очакваната цена, която Великобритания ще трябва да плати за провеждането на евровота.
Избирателната активност на европейски избори във Великобритания обикновено е ниска. Както многократно видяхме през последните месеци обаче, брекзит може напълно да преобърне прогнозите.

Най-важното за тези избори в Обединеното кралство е фактът, че изобщо се случват. Резултатите ще станат ясни в неделя след приключване на изборния ден във всички европейски страни.

Преди 5 години Найджъл Фараж спечели европейските избори. Проучванията и сега му предричат победа. А управляващите консерватори вероятно ще останат на четвърто място след опозиционните Лейбъристи и Либералдемократите.

Алтернативата на Фараж е новата формация „Промяна за Обединеното кралство” на тези, които искат отмяна на брекзит и втори рефрендум, вероятно ще получи само 5% от гласовете.

Днес за Европейски парламент гласуват и в Холандия. А утре – в  Ирландия и Чехия, в събота – в Латвия, Малта, Словакия и отново в Чехия, а в неделя – в останалите страни от ЕС.

Право на глас на този вот имат общо 427 млн. пълнолетни граждани на Европейския съюз. Те мога да гласуват във всяка една от държавите от съюза.

43% процента беше избирателната активност на последните евроизбори през май 2014 г.

751 са евродепутатите. Ако Великобритания напусне общността ще останат 705. По-малките страни получават по-малко места – например Германия има 96 депутати, докато Естония, Кипър, Люксембург – само по 9.

24 са работните езици в Европейския парламент. А 708 законодателни актове са приели за последните 5 години евродепутатите.