Германец възражда един умиращ занаят. Томас Ганик работи като професионален ваксаджия във финансовия мегаполис Франкфурт. 

След като дълги години упражнява занаята на улицата, решава да отвори собствен бутиков салон за лъскане на обувки, кожени чанти и колани. 

Учитеят по танци Дирек Рос е един от редовните му клиенти. 

„Почиствам сам обувките си набързо когато имам срещи или когато просто са замърсени, но когато те имат нужда от повече грижи и аз не знам как да се справя, ги нося тук”, обяснява той. 

Според Томас някои неща могат да бъдат направени грешно и да наранят обувките, които всъщност трябва да се полират така, че да изглеждат леко състарени.

„Ако му покажа какво трябва да направи след това и той самият ще може да ги поддържа в бъдеще. Но когато е за първи път и обувките са съвсем нови, е по-добре аз да ги почистя”, допълва той. 

До края на Втората световна война ваксаджиите са били на всеки ъгъл, част от колорита на градове като Берлин, Хамбург и  Франкфурт.

За да възстановят старата слава, преди две години Томас заедно с колеги от други европейски държави основава Европейска асоциация на ваксаджиите. Идеята им е да въведат стандарти в професията и тя да се изучава и в специализирани училища.