Модификацията на шведския изтребител „Грипен”, която България проучва за покупка, не е пред спиране от производство. Това подчерта в писмо до медиите вицепрезидентът на „Сааб” Даниел Боестад във връзка с казаното от бившия военен министър Бойко Ноев в студиото на „Тази сутрин”.

По думите на Боестад Ноев е направил „редица заблуждаващи и фактически неверни твърдения”.

„Изтребителят „Грипен” C/D на шведската компания „Сааб” е най-модерният боен самолет, който е на въоръжение днес. Не е вярно, че производството на „Грипен” C/D ще спре. Сааб има производствен капацитет да отговори на търсенето на клиентите както за „Грипен” C/D, така и за „Грипен” E.”, пише вицепрезидентът на шведската компания.

По думите му „Сааб” в момента произвеждат по-новата модификация за Швеция и Бразилия, но освен това ще бъдат строени машини от предходната за други клиенти.

Според Боестад „интересът към „Грипен” никога не е бил толкова голям”, защото много държави заменят в своите ВВС „30-40 годишните флотилии от изтребители, сред които МиГ-21, МиГ-29 или Ф-16 (каквито някои кръгове у нас настояват да бъдат закупени трета ръка от Португалия – б.р.)”.

Вицепрезидентът на „Сааб” подчертава, че у нас „Грипен” е бил класиран първи от независима експертна комисия, а унгарските машини от този тип се справят успешно с поставените им задачи в рамките на НАТО.

На следващата страница можете да се запознаете с пълната позиция на "Сааб"

Сааб научи от публикации в медиите, че днес е била съставена временна парламентарна комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет, стартирана от министър-председателя Бойко Борисов през 2016 г.

Пред българските медии бившият министър на отбраната Бойко Ноев направи редица заблуждаващи и фактически неверни твърдения за изтребителя Gripen.

Във връзка с това, Сааб заявява следното:

  • Изтребителят Gripen C/D на шведската компания Сааб е най-модерният боен самолет, който е на въоръжение днес.
  • Не е вярно, че производството на Gripen C/D ще спре. Сааб има производствен капацитет да отговори на търсенето на клиентите както за Gripen C/D, така и за Gripen E. 
  • Saab има добре разработена и устойчива програма за производство на Gripen. В момента Сааб произвежда нови изтребители Gripen E за военновъздушните сили на Швеция и Бразилия и ще произведе нови изтребители Gripen C/D за многото държави, които активно разглеждат Gripen.
  • Gripen C/D и Gripen E в момента се предлагат на и активно се разглеждат от редица държави в Европа, Азия, Латинска Америка и Африка. В действителност, интересът към Gripen никога не е бил толкова голям.
  • Една от причините толкова много държави да се интересуват от Gripen e процесът на замяна от военновъздушните им сили на 30-40 годишните флотилии от изтребители, сред които МиГ-21, МиГ-29 или Ф-16 
  • В България, Gripen беше класиран първи от независимата експертна комисия, която разгледа представените три предложения. Очаква се преговорите между България и Швеция да стартират в близкото бъдеще. Сааб ще произведе нови изтребители Gripen C/D за България и ще достави първия боен самолет в срок от 18 месеца след подписването на договора.
  • Изтребителят Gripen e напълно съвместим с НАТО и е на въоръжение в държавите-членки на НАТО Чехия и Унгария. Чешките и унгарските изтребители Gripen са изпълнили редица мисии по „Ер полисинг” над Балтийските държави и Исландия. По-рано този месец чешките изтребители Gripen C/D участваха с огромен успех в престижното бойно учение на НАТО „Тайгър”, което се проведе във Франция.
  • Доставките на изтребителите Gripen C/D за Чехия и Унгария бяха направени на базата на дългосрочни междуправителствени договори за финансов и оперативен лизинг.