Годината е 2004 - Гърция е приела еврото преди три години, страната става европейски шампион по футбол. Атина е столица на олимпийските игри.

Гърците са горди и богати. Вярват, че са центърът на света, а средната пенсия в страната е по-голяма, отколкото в Германия.

Никой тогава не обръща внимание на тази графика. Тя показва, че дългът на Гърция през 2004 година стига до точката на необратимост - над 100% от БВП.

Снимка: bTV

През 2002 година Гърция погребва ритуално драхмата, като издига този паметник на своята валута в Атина, точно срещу националната банка. Едва ли тогава е имало грък, който да вярва, че 13 години по-късно драхмата ще е толкова близо до завръщане

Десетилетие по-късно гърците вече плащат сметката. Пенсионерите получават почти два пъти по-малки пенсии, Международният валутен фонд иска нови съкращения, за да отпусне пореден спасителен заем на страната. Икономиката е в колапс.

Обществото е разделено - повечето гърци държат на еврото, но част от обществото вече приема Европа за враг.

11 години след като покори Европа, в наши дни гръцкият национален отбор по футбол записа втора загуба от Фарьорските острови. Блясъкът от олимпиадата преди 11 години днес е отстъпил място на разрухата.

Басейни, стадиони и съоръжения за милиони се рушат, неизползваеми.