От днес редица страни в Европа въвеждат по-строги ограничения заради новия вариант на коронавируса „Омикрон“.

Френските здравни власти са на спешна среща с президента Макрон след рекорда от над 100 хиляди новозаразени за денонощие. В Словения и Германия се стигна до протести и сблъсъци с полицията заради мерките.

Най-вероятно здравният сертификат във Франция ще се превърне във ваксинационен – тоест само отрицателен тест, но без ваксина, вече няма да е достатъчен.

Задължителна имунизация обмисля Белгия, стана ясно от изявление на премиера.

А точно една година след старта на имунизационната кампания в Европа, председателят на Европейската комисия благодари на медиците и напомни:

„Нарастването на броя на заразените и особено бързото разпространение на „Омикрон“, прави ваксинацията дори по-важна. Ваксините и подсилващите дози са най-добрата ни защита“, каза Урсула фон дер Лайен.

Израелска болница вече е поставила четвърта доза от ваксината на тестова група от 150 души изцяло медицински персонал. Страната обмисля мярката и за рисковите групи.

„Омикрон“ отложи хиляди полети в Съединените щати и по света. Транспортният хаос остави хиляди, блокирани по летищата в празничните дни.

Причините за хаоса са многото положителни проби сред екипажите.

Австралия потвърди първия смъртен случай от новия вариант „Омикрон“. Починалият е 80-годишен мъж със съпътстващи заболявания

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!