Гръцките власти взеха решение да отменят изискването за задължителна 7-дневна карантина за гражданите на държавите членки на ЕС и на Шенгенското пространство, включително и на България, съобщават от МВнР.

Новите разпоредби са в сила от 19 април и важат и за гражданите на Великобритания, САЩ, ОАЕ и Израел.

Отпадането на 7-дневната карантина за пътуващите от тези страни ще е възможно само при условие, че гражданите представят при пристигане в Гърция документ за негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация за COVID-19, доказващ, че имунизацията е направена най-малко 14 дни преди това.

Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от публичен орган и да съдържа информация за вида и броя на дозите на ваксината. 

Българските задгранични представителства в Гърция обръщат внимание, че при влизане в страната гръцките власти на случаен принцип могат да извършват PCR или бърз тест на пътуващите граждани.

При пътуване към южната ни съседка всеки гражданин трябва да има генериран QR код, като изискването важи и за водачите на тежкотоварни превозни средства, които са освободени от задължението за представяне на отрицателен резултат от PCR тест.

Компаниите, предоставящи пътнически услуги, са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR код преди качването му на борда.

Преминаването през ГКПП „Кулата-Промахон“ е разрешено в часовия интервал от 7 ч. до 23 ч. при спазване на всички изисквания за влизане в страната.

От днес в този часови интервал гражданите могат да преминават границата с Гърция и през ГКПП „Маказа-Нимфеа“, който досега беше отворен само за тежкотоварни превозни средства.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!