Представители на Белия дом се свързали с губернатора на Южна Дакота миналата година, за да я попитат дали е възможно да се стартира процес по добавяне на лицето на Доналд Тръмп на монумента на планината Ръшмор, пише „Ню Йорк таймс“.

Според източник на изданието губернаторът Кристи Ноем по-късно посрещнала американския президент с реплика на известния монумент, но с добавено негово лице.

По думите на Ноем американският президент „винаги е мечтал“ да види лика си на планината Ръшмор редом до президентите Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Ейбрахам Линкълн и Теодор Рузвелт. Според интервю на губернатора от 2018 г. Тръмп бил абсолютно сериозен.

Снимка: EPA

„Когато ме попита за първи път си помислих, че се шегува и се разсмях, но той не се смееше“, казва тя.

На националния празник на Съединените щати – 4 юли, Тръмп изнесе реч на фона на планината Ръшмор и защити монумента от неговите критици. Местни активисти и индиански племена от години критикуват неговата история и цел.

„Този монумент ще остане в историята като символ на нашите прадеди и свободата ни. Докато ние сме тук тази вечер, опасността заплашва постигнатото от нашите предци“, коментира тогава Тръмп.

От Белия дом коментираха единствено, че монументът на планината Ръшмор е федерален, а не щатски обект.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!