Към 28 септември 2021 г. Хърватия е изпълнила всички необходими двустранни споразумения за сигурност и е изпълнила необходимия процент на отказ за издаване на виза, което ѝ позволява да влезе в програмата за отмяна на визи на САЩ. Това означава, че хърваските граждани ще могат да пътуват до САЩ за бизнес и туризъм в повечето случаи без виза от 1 ноември 2021 година, съобщиха от Посолството на САЩ в Загреб.

Те ще трябва да получат одобрение от електронната система за разрешение за пътуване онлайн, като ще кандидатстват най-малко 72 часа преди планираното пътуване.

Пътуващите без визи трябва да имат паспорти с вградени компютърни чипове и да получат електронно разрешение, която към момента струва 14 долара и е валидно до две години за многократни пътувания до САЩ.

Хърватските граждани, които желаят да пътуват в Съединените щати за повече от 90 дни или които желаят да се занимават с дейности, изискващи други категории визи, например за работа или обучение в Съединените щати, все още трябва да притежават съответната категория виза.

От всички страни в ЕС единствено гражданите на България, Румъния и Кипър все още се нуждаят от визи за пътуване до САЩ.