Седем членове на екипа на опозиционния турски вестник "Джумхуриет" бяха освободени временно от затвора и посрещнати рано днес от свои близки и привърженици, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Турски съд разпореди вчера временно освобождаване на седем от общо 19 журналисти и членове на ръководството на вестника, на които са повдигнати обвинения в подкрепа на различни терористични организации.

Някои от обвиняемите са съдени задочно, други бяха освободени по-рано в очакване на съдебния процес, който започна в понеделник, 24 юли.

Карикатуристът Муса Карт и още шестима членове на редакцията на "Джумхуриет" бяха освободени от затвор в покрайнините на Истанбул рано днес. Те бяха зад решетките през последните девет месеца.

Пред затвора ги посрещнаха техни роднини и привърженици. Карт заяви пред журналисти, че обвинението, свързващо в. "Джумхуриет" с незаконни организации, е рухнало.

Карикатуристът каза още, че освобождаването му не го прави много щастлив, защото други членове на екипа на "Джумхуриет" остават в затвора. Следващото заседание по делото е насрочено за 11 септември.