Най-новото изпитание на балистична ракета от Северна Корея е поредната нейна провокация и поражда сериозно безпокойство, заяви представителят на САЩ по въпросите на разоръжаването Робърт Уд, цитиран от Ройтерс.

Вашингтон трябва да анализира допълнително изпитанието на ракетата, която прелетя над северния японски остров Хокайдо и падна в морето, но то ще е тема на обсъждане на заседание на Съвета за сигурност на ООН по-късно днес, каза Уд.

"Това е поредната провокация на Северна Корея, те изглежда просто продължават да се случват. Това, разбира се, е повод за сериозно безпокойство за правителството ми и за редица други правителства", заяви Уд преди заседание в Женева на Конференцията на ООН по разоръжаването.

На това заседание Северна Корея обвини САЩ, че водят Корейския полуостров към експлозия и заяви, че тя има право да реагира "с твърди ответни мерки".

Постоянният представител на КНДР в ООН в Женева Хан Тхе-сон не спомена изрично последния ракетен тест на страната си, но заяви, че страната му има право на самозащита заради "враждебните намерения" на САЩ, предаде Франс прес.

Русия настоява Северна Корея да спазва резолюциите на Съвета за сигурност на ООН за ракетната й програма, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

Русия иска Северна Корея да прояви сдържаност и да избягва провокационни действия, а САЩ и военните им съюзници да избягват военна ескалация, заяви руският заместник-външен министър Сергей Рябков.