Главният прокурор на Украйна Андрий Костин подаде оставка, след появата на информация, че десетки негови служители са били регистрирани като инвалиди, за да избегнат военна служба.

„Главният прокурор трябва да поеме политическа отговорност за ситуацията в органите на прокуратурата на Украйна“, обяви президентът Володимир Зеленски след заседание на Съвета за сигурност за борба с избягването на военна служба.

Минути по-късно Костин нарече ситуацията „явно аморална“ и се съгласи с президента на Украйна, че „е правилно да обявя оставката си от поста главен прокурор“.

Службата за вътрешна сигурност на Украйна, заяви във вторник, че 64 членове на медицински комисии са били посочени като заподозрени в наказателни разследвания през 2024 г., а други девет са били съдени и признати за виновни, предава "Гардиън".

 

„Между другото не са само прокурорите“, каза Зеленски във вечерното си обръщение.

„Има стотици случаи на очевидно неоправдани увреждания сред митнически и данъчни служители, в системата на пенсионните фондове и в местните администрации... Всичко това трябва да се разглежда внимателно и бързо.“, добави украинският президент.

След заседанието на Съвета за сигурност министър-председателят Денис Шмигал уволни ръководството на централната комисия, която наблюдава годността за служба, както и на висши служители в министерството на здравеопазването. Зеленски нареди на своя кабинет спешно да изготви закон за разпускане на съществуващите медицински комисии и реформиране на системата за оценка на инвалидността.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK