Турска студентка по журналистика бе оставена в ареста по обвинение в обида на президента Реджеп Тайип Ердоган в социалните медии, съобщи днес на ДПА нейната адвокатка.

В петък съд в черноморския окръг Трабзон постанови 24-годишната Бериван Била, студентка по журналистика в Техническия университет в Карадениз, да остане в ареста в очакване на съдебен процес. Девойката бе задържана ден по-рано.

В своето решение съдът цитира публикации на момичето във "Фейсбук" с "унизителни" и "обидни" изявления по адрес на президента. Съдът бе особено загрижен за публикация, в която студентката посочва, че медиите са се превърнали в "слуги на диктатора", съобщи адвокатката Сечкин Туркоглу.

Девойката отхвърли обвиненията и заяви, че е критикувала правителството, а не конкретно Ердоган.

Бериван Била е член на левичарската студентска група "Колектив" и отделно е публикувала през юли 2017 г. статия, в която критикува задържането на журналисти, без да назовава Ердоган.

Адвокат Туркоглу съобщи днес, че е обжалвала решението за арест на студентката. Съдът в Трабзон трябва да се произнесе в срок от седем работни дни.

(БТА)