Украинските избори за президент преминаха "конкурентно" и бяха добре организирани”, заяви Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която независимо наблюдаваше гласуването.

Комикът Володимир Зеленски и досегашният президент Петро Порошенко отиват на балотаж на президентските избори в Украйна.

"Избирателите имаха широк избор и се явиха масово пред урните. Изборите съответстваха на световните стандарти и бяха свободни", каза на пресконференция в Киев почетният президент на Парламентарната асамблея на ОССЕ Илкка Канерва, цитиран от ДПА и ТАСС.

Той ръководеше мисията от наблюдатели на организацията, наброяваща над 50 души. Представителката на Германия в Парламентарната асамблея на ОССЕ и член на мисията Дорис Барнет изрази надежда, че всички участници в изборите ще признаят резултатите от първия тур, и че и вторият тур ще премине мирно и без ексцеси.

"Реалната работа в Украйна тепърва предстои. Има толкова много още незапочнати реформи", посочи тя. 

Друг участник в мисията - Питър Тейлър, каза, че тя ще остане в Украйна до приключването на втория тур, насрочен за 21 април, за да наблюдава спазването на международните стандарти.

Според изказалите се на пресконференцията отказът на Киев да допусне наблюдатели от Русия на изборите не е могъл да повлияе на резултатите от гласуването, като се има предвид необикновено големият брой наблюдатели от други страни. 

Използвани са материали на БТА