Владимир Владимирович спечели четвъртия си мандат за президент на Русия с безпрецедетните 77% докато изпълняваше задълженията си на държавен глава.

"Това не бяха точно избори, това беше по-скоро някаква манифестация от типа на социалистическите навремето, където се потвърди подкрепата за лидера”, каза културологът проф. Ивайло Дичев.

Лозунгът на кампанията му беше "Силен президент за силна Русия", а симулиране на нападение срещу американския президент е един от запомнящите се елементи в пъзела от събития преди победата на вота.

„Основната предизборна агитация на Путин беше една визуализация на едни ракети, които отиват и къде падат, в къщата на Тръмп. Става дума за един стил в международните отношения, войнствен, малко брутален, покерджийски”, коментира Ивайло Дичев.

Снимка: Reuters

И още демонстрации на военна сила. Според анализаторите по пътя си към четвъртия мандат Путин е превърнал в успех дори анексирането на Крим, независимо, че още преди 4 години  Европейския съюз му наложи тежки икономически и политически санкции.

Освен дрънкане на оръжия и прояви на сила, в кампанията имаше и пропагандни техники от миналото.

„Площадите не бяха изпълнени само с някогашните червени знамена, а с флаговете на отделните автономни области, флагове на отделните градове, на много различни подкрепящи вече от собствено име като че ли президента Путин”, обясни проф. Росен Стоянов.

Снимка: Reuters

Почти по едно и също време с Путин, съседът му Си Дзинпин застана за втори път начело на Китай и получи правото на пожизнен мандат за този пост. От висотата на четвъртия си мандат руският президент се пошегува, че не възнамерява да управлява до 100-годишна възраст.