Приключи тазгодишната церемония на наградите „Оскар“, които се проведоха в сянката на пандемията.

Големият победител на вечерта е „Земя на номади“ на Клои Чжао. Лентата спечели в основните категории „Най-добър филм“, „Режисура“ и „Най-добра женска роля“.

Клои Джао
Снимка: Reuters

Това е едва вторият филм, режисиран от жена, който печели в основната категория.

„Искаме да благодарим на всички сърца и умове, които се събраха, за да се създаде този филм. Искаме да изразим благодарността си на общността на номадите. Благодарим, че ни припомнихте как изглеждат истинската милост и добрина“, каза Клои Чжао от сцената, след като получиха статуетката за най-добър филм.

Франсис Макдорманд беше отличена за ролята си в „Земя на номади“.

„Нямам думи, безмълвна съм“, каза от сцената.

Франсис Макдорманд и Клои Джао
Снимка: Reuters

Това е третата златна статуетка за Франсис Макдорманд в категорията за най-добра женска роля. Това я поставя в историческа позиция – тя е жената с най-много Оскари след Катрин Хепбърн.

Изненадващо, но съвсем заслужено, Оскарът за „Най-добра мъжка роля“ беше връчен на ветерана в киното Антъни Хопкинс за ролята му в „Бащата“. Самият Хопкинс не беше в залата.

Очакваше се в тази категория посмъртно да бъде отличен Чадуик Боузман. Дори сценаристите на Оскарите очевидно бяха изненадани, тъй като за разлика от предишни години последната категория беше именно за мъжката роля в очакване, че тя ще отиде за Боузман.

В категорията „Най-добра поддържаща женска роля“ номинирана беше и българката Мария Бакалова. За жалост, тя се размина на косъм със статуетката, която отиде при Юн Ю-джун за „Минари“. Йо-Джонг е и първата корейска актриса, която печели тази награда и едва втората азиатка.

В категорията „Най-добра поддържаща мъжка роля“ беше отличен Даниел Калуя от „Юда и черният месия“.

Пандемията беляза и церемонията

93-тите награди „Оскар“ се проведоха с два месеца закъснение заради пандемията и бяха отново без водещ.

За разлика от предишни церемонии Оскарите се проведоха на живо, но в изключително намален състав. Наградите се обявяваха и връчваха на две отделни сцени – тази на „Долби тиътър“ и „Юниън стейшън“ в Лос Анджелис.

Тъй като киносалоните по цял свят бяха затворени за по-голямата част от годината, повечето филми бяха гледани най-вече като стрийминг.

Първите коментари за церемонията определено не са ласкави - според повечето холивудски наблюдатели тазгодишните Оскари са били най-скучните в историята.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!