Европа с още санкции срещу Беларус. Разшириха забранителния списък, заради принудителното приземяване на самолета на „Райън еър“ и ареста на беларуския журналист. 

Санкциите удрят още 86 физически и юридически лица. Така те касаят общо 166 души и 15 компании. Сред добавените са министрите на транспорта и на отбраната, командващият на военновъздушните сили, съдии, прокурори, политически лица и бизнесмени.

Те не могат да влизат, нито да преминават транзит през европейска територия. Замразяват се и активите им.

„Санкциите са начин да се упражни натиск върху правителството на Беларус. А тези определено ще ги наранят. Ще наранят много тежко икономиката на Беларус“, заяви Жозеп Борел - върховен представител на ЕС по външна политика и сигурност.

„Ще налагаме и санкции и на определени области, които са от особено значение на Беларус като внос на калиева сол и торове, на целия енергиен сектор и на финансовите услуги“, обясни Хайко Маас - външен министър на ФРГ.

Междувременно още седем държави затвориха въздушното си пространство за авиопревозвачи от Беларус. Сред тях са страните от Западните Балкани, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.