Мъж и жена, двамата  на 38 години, са арестувани по подозрение за трафик на хора и убийство, съобщават световните агенции. Арестът е извършен в Уорингтън, Северна Англия, според полицията в Есекс.  

Според вестник „Дейли мейл” задържана е собственичката, на чието име е регистриран камионът в България.

Операцията по задържането им е част от разследването на инцидента, при който телата на 39 души бяха открити в камион в Есекс по-рано тази седмица, съобщава британската полиция. 

Те са арестувани по подозрение за причиняване на смърт и за участие в престъпен сговор за незаконен превоз на хора през границата, се казва в съобщението на полицията. В ареста продължава да се намира шофьорът на камиона - 25-годишен гражданин на Северна Ирландия. 

Снимка: btvnovinite.bg

Започна и аутопсията на част от жертвите. Случаят става все по-сложен за разследващите.

„Все още не знаем дали тези хора са нелегални, т.е. техните намерения са били да пристигнат тук или са жертви на организиран трафик с някаква престъпна цел”, казва бившият служител в гранична полиция Крис Хобс.

Би Би Си припомня, че полицията смята, че загиналите в камиона може да са китайци. Китайското посолство във Великобритания обаче заяви, че все още не може да потвърди с какво гражданство са тези 31 мъже и 8 жени, намерени мъртви в камиона.  

Китай изпрати свои представители, за да участват в разпознаването на жертвите.

„Надяваме се Великобритания да установи идентичността на жертвите възможно най-бързо и да стане ясна истината за този случай, а замесените престъпници да бъдат наказани”, заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин.

Жителите на Китайския квартал в Лондон предполагат, че загиналите не са икономически мигранти, а членове на разделени семейства.   

„Тези, които вече имат постоянен престой във Великобритания, трябва да чакат 10 години, за да им бъде разрешено да извикат останалите членове на семейството. Много хора не искат да чакат 10 години в разделение”, казва Дейвид Танг, адвокат в Асоциацията на китайците в Лондон.

Агенциите припомнят, че през 2000 г. на Острова е имало подобен случай. Тогава на пристанището в Дувър са открити 58 китайци в камион, превозващ домати. 

Камионът с труповете беше открит в сряда близо до пристанище в Югоизточна Англия.