Лидерите на четирите най-големи европейски икономики - Германия Франция, Испания и Италия, се споразумяха да мобилизират до 130 милиарда евро за подкрепа на икономическия растеж в Европа. Държавниците се събраха в Рим, за да уеднаквят позициите си преди решаващата среща на Европейския съвет идната седмица. На нея ще бъдат сложени основите за банковия, данъчен и политически съюз сред 27-те.

Премиерите на Италия и Испания и президентът на Франция притиснаха канцлера на Федералната република за омекотяване на германските изисквания по мерките да разрешаването на кризата в еврозоната. Тримата настояха Берлин да се съгласи да бъдат издавани еврооблгации, финансирани с антикризисните фондове. Това би облекчило дълговете на страните от еврозоната - идея, лансирана от Франсоа Оланд и подкрепена от Марио Монти и Мариано Рахой.

Рим, Париж и Мадрид настояха още Берлин да се съгласи за предоговаряне на условията по спасителните заеми за Гърция. Атина поиска отсрочка от две години за изпълнение на задълженията си по баланса.

В същото време испанският финансов министър обяви, че в понеделник страната официално ще поиска помощ от Евросъюза за спасяване на банковата си система. Брюксел вече изрази готовност да отпусне на Мадрид 100 милиарда евро за целта.