Петимата подсъдими по делото за убийството на руския политик Борис Немцов, признати миналия месец за виновни, бяха осъдени днес на различни срокове затвор при строг режим.

Съмишленици на Немцов обаче критикуваха разследването, че не е разкрило поръчителя на престъплението и в частност, че не е проучило ролята на чеченския лидер Рамзан Кадиров в убийството, допълниха Ройтерс и ДПА.

Борис Немцов, който беше отявлен критик на президента Владимир Путин, беше застрелян на мост на река Москва близо до Кремъл броени дни преди голяма опозиционна демонстрация в руската столица. В навечерието на смъртта си Немцов каза, че ще огласи документи за намесата на руски военни в украинския конфликт.

Прекият извършител на убийството Заур Дадаев ще лежи в затвора 20 години и ще заплати 100 хил. рубли глоба.

Тамерлан Ескерханов, Шадид Губашев, Анзор Губашев, Заур Дадаев изглеждат доста весели в съда
Снимка: EPA

Четиримата му съучастници – Анзор Губашев, Шадид Губашев, Тамерлан Ескерханов и Хамзат Бахаев бяха осъдени на съответно 19, 16, 14 и 11 години лишаване от свобода и глоби по 100 хил. рубли.

Дадаев и Ескерханов са лишени от военни звания и награди, а след излежаване на срока Дадаев ще бъде две години в режим на ограничена свобода, гласи съдебното решение на Московския окръжен военен съд, цитирано от ТАСС.

Защитата на подсъдимите обяви днес, че присъдите ще бъдат обжалвани.

Асошиейтед прес отбеляза, че прокуратурата е поискала Дадаев да бъде осъден на доживотен затвор. Засега не е известно защо съдът е наложил по-лека присъда на Дадаев, който е бивш офицер от службите за сигурност на чеченския лидер Рамзан Кадиров.