Съдът в Беларус е осъдил един от водещите критици на Александър Лукашенко – Виктор Бабарико, на 14 години затвор по обвинение в измама, съобщават местни медии.

„Виктор Бабарико беше осъден на 14 години в колония със строг режим“, гласи съобщение, публикувано в профила на 57-годишния в Tуитър.

Бившият банкер беше арестуван преди оспорваните президентски избори в страната през юни миналата година, които предизвикаха национални демонстрации в продължение на месеци.

Бабарико беше планирал да участва в президентската надпревара и беше смятан за един от най-силните противници на действащия Лукашенко, който е на власт от близо три десетилетия.

Той беше обвинен в получаване на подкупи и „пране на пари, получени с престъпни средства“ за периода, когато е бил шеф на „Белгазпромбанк“ – беларуският клон на банка, принадлежаща на руския енергиен гигант „Газпром“.

Прокурорите бяха поискали максималното възможно наказание от 15-години. Бабарико обаче отрече да е извършвал неправомерни действия по време на процеса.