Основателката на прочута стартъп компания "Теранос" в Силициевата долина Елизабет Холмс бе осъдена в САЩ на повече от 11 години затвор по обвинения в измама на инвеститори в особено големи размери, съобщава Би Би Си. 

Адвокатите ѝ ще обжалват присъдата, а съдията определи тя да се яви в затвора през април 2023 г.

Преди да произнесе присъдата, съдия Едуард Давила нарече случая "притеснителен на толкова много нива", поставяйки под въпрос какво е мотивирало Холмс, да представи погрешно компанията си пред инвеститорите. 

"Това е дело за измама, при което едно вълнуващо начинание върви напред с големи очаквания, само за да бъде попарено от неистини, погрешни твърдения, обикновена надменност и лъжи", каза той.

Още през 2014 г. списание “Форбс” нарече 30-годишната Холмс най-младата жена милиардер, заслужила сама богатството си. 

Компанията ѝ пък бе оценена на 9 млрд. долара заради обещанията, че почти е изобретила уникален метод за кръвни тестове само с няколко капки, а не кубика, кръв. Малките устройства пък за прилагането на теста му щели да направят ненужни скъпите лаборатории, да се продават в дрогерии и да се използват у дома или на бойното поле.

Журналистическо разследване на "Уолстрийт джърнъл" от 2015 г. показа, че всичко това е една голяма измама, прикрита зад внимателно изграждан имидж и строга секретност какво се случва зад стените на "Теранос". 

През януари тя бе осъдена в Калифорния в три случая на измама на инвеститори и един на заговор. 38-годишната Холмс се яви вчера в съда, за да чуе размера на наказанието. Прокуратурата поиска 15 години затвор и обезщетения за пострадалите инвеститори в размер на 803 млн. долара. Според адвокатите ѝ измамата е за 44,3 млн. долара.