Операторката от унгарска телевизия Ен 1 Ти Ви, която спъна и удари мигранти, бягащи от полицията през 2015 г., бе призната за виновна и получи три години пробация, предадоха световните агенции.

Петра Ласло бе съдена в окръжния съд в унгарския град Сегет. Тя не бе в съдебната зала, а даде показания чрез видеоконферентна връзка. През сълзи Ласло се опита да защити действията си и каза, че ще обжалва наказанието си.

Съдията по делото Илес Нанази коментира, че поведението на Ласло противоречи на социалните норми и допълни, че фактите не потвърждават твърденията ѝ, че е действала при самозащита.

Инцидентът датира от 8 септември 2015 г. Ласло бе пратена да снима мигранти от Близкия изток, опитващи се да преминат през Унгария на път за Западна Европа.

Докато снимаше край унгарско село близо до границата със Сърбия, няколко мигранти разкъсаха полицейски кордон и започнаха да тичат. По думите на операторката те сякаш се втурнали заплашително към нея. Тя се уплашила и ударила двама от бягащите в нейна посока, в това число и момиче. Всичко това било записано от други оператори. На записа се вижда и как Ласло спъва мигрант, носещ дете и бягащ от полицията.

След като кадрите от случилото се предизвикаха широка обществена реакция операторката бе отстранена от телевизията, за която работеше. Медията е близка до крайната десница Йоббик.

В съда Ласло твърдеше, че е жертва на кампания на омраза срещу нея, че животът ѝ се е преобърнал след инцидента, за който съжалявала ужасно много. Тя разказа, че е получила смъртни заплахи след него.