Българският гражданин Евелин Банев, наричан Брендо или Игор, беше осъден днес от Букурещкия съд на 14 години затвор по обвинения, че през април 2012 г. е внесъл на територията на Румъния над 51 килограма кокаин, предаде „Аджерпрес”, цитирана от БТА.

Присъдата не е окончателна.

През април 2014 г. Букурещкият съд издаде на името на Банев заповед за арест, която до момента не е изпълнена.

Наричан в българската преса "кокаиновия крал, Банев е един от най-големите наркотрафиканти в Европа, отбелязва агенцията. Той беше изпратен на съд от Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма през юни 2014 г.

Разследващите установиха, че през април 2012 г. Банев с помощта на неидентифицирани лица е внесъл на територията на Румъния с цел продажба 51,058 кг кокаин.
Наркотикът бил доставен след това на други лица с помощта на българския гражданин Радослав Георгиев Атанасов, който също е изпратен на съд.

На имената на двамата са издадени европейски заповеди за арест на 5 февруари 2013 г.

Атанасов беше предаден временно на румънските власти от съдебните органи в Италия, където изтърпява присъда затвор. По отношение на Банев румънските прокурори направиха постъпки пред българските съдебни власти за временното му предаване, но те бяха отхвърлени.

Евелин Банев беше задържан в България през май 2012 г. в рамките на международна полицейска операция срещу наркотрафика. Брендо беше екстрадиран в Италия, където беше съден за трафик на наркотици, но се върна в България за съдебните заседания по процеса срещу него за пране на пари.

Макар да се явява редовно на тях, той все още се води издирван с червена бюлетина.

През юли 2013 г. Банев беше осъден в Италия на 20 години затвор за ролята си в трафика на кокаин от Южна Америка към Италия. Според италианското правосъдие Брендо и съучастниците му са виновни за нелегалното внасяне на шест тона кокаин в Италия между 2006 и 2008 г., посочва „Аджерпрес”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!