В Панама е бил задържан бившият служител на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Робърт Селдън Лейди, осъден задочно в Италия през 2010 г. на девет години затвор, за отвличането на мюсюлмански духовник от Милано седем години по-рано, съобщава АП.

Бившият ръководител на бюрото на ЦРУ в Милано беше признат за виновен, заедно още 26 негови служители за отвличането на имама Абу Омар от улица в италианския град през 2003 г.

Като ръководител на бюрото Лейди е единственият на когото е издадена присъда. Заедно с него са осъдени и двама директори на италианските служби, съдействали в операцията.

Заподозрян за връзки с „Ал Кайда” Абу Омар е отведен против волята му в таен затвор в Египет, където в продължение на месеци е измъчван, преди да бъде освободен през 2004 г.

Министерството на правосъдието на Италия обяви Робърт Селдън Лейди за международно издирване през декември 2012 г. и има правото да поиска неговото екстрадиране.

Международните наблюдатели припомнят, че Панама е една от малкото страни в Латинска Америка, която поддържа изключително близки отношения със САЩ и възможно с ходатайстване от страна на Вашингтон Лейди да не бъде предаден на Рим.