Бившият полицай Дерек Шовин, който е осъден за убийството на чернокожия Джордж Флойд, е ранен при нападение с нож в затвора, предаде Асошиейтед прес, като се позова на свои източници.

Той е намушкан с нож от друг затворник и тежко ранен в петък във федерален затвор в Аризона.

Федералната служба по затворите е съобщила за нападението в учреждението за лишаване от свобода, където изтърпява наказанието си Шовин, но без да уточни името на ранения. Службата допълва, че той е приет в болница.

Затворът “Тусон”, в който се намира Шовин е със средна степен на сигурност, но в него има пропуски в сигурността и проблем с недостига на персонал.

АП е отправило запитване за коментар до адвокатите на Шовин и ФБР.

47-годишният Шовин беше е признат за виновен и осъден на 22,5 години затвор за убийството на чернокожия Джордж Флойд през май 2020 г. в Минеаполис, щата Минесота.

Миналата седмица Върховният съд на САЩ отхвърли жалбата на Шовин срещу присъдата му за убийство. Бившият полицай се опитва да отмени федералното си признание за виновен, като твърди, че нови доказателства показват, че той не е причинил смъртта на Флойд.

Джордж Флойд почина по време на задържане по подозрение за използване на фалшив чек за 20 долара в супермаркет. Смъртта му предизвика вълна от масови протести срещу полицейския произвол.

Демонстрациите прераснаха в улични безредици, при които бяха опожарявани магазини и коли. Постепенно протестните акции и размириците се пренесоха и в други американски градове. При тях загинаха 29 души, а арестуваните бяха над 14 000.