Номинираният за премиер лидер на румънската Национално-либерална партия Лудовик Орбан обяви състава на правителството, който предстои да бъде подложен на гласуване в парламента, съобщава Аджерпрес.

Правителството му ще бъде гласувано на 4 ноември в парламента, но все още не е сигурно, че ще получи нужните гласове, за да управлява. Кабинетът на Лудовик Орбан  трябва да бъде подкрепен от 233 народни представители, за да встъпи в длъжност.

Орбан заяви в телевизионно предаване, че разчита на 234 гласа, пишат румънските вестници. По думите му парламентаристи от НЛП, Алианс на либералите и демократите (АЛДЕ), Съюз за спасение на Румъния, Демократичен съюз на унгарците в Румъния, партия Народно движение и от групата на националните малцинства ще подкрепят новия кабинет.

Все още не е сигурно, че АЛДЕ ще подкрепи новото правителство, очаква се политическата сила да вземе решение тази вечер, пише вестник „Гъндул”.

Дотук се стигна, след като кабинетът на Виорика Дънчила и Социалдемократическата партия бе свален на 10 октомври с вот на недоверие в парламента.

Дънчила падна от власт благодарение на гласове на лявоцентристката партия Про Румъния, която подкрепи вота на недоверие. Сега обаче Про Румъния обяви, че няма да подкрепи новия кабинет и настоява за предсрочни избори.

Свалените от власт социалдемократи заявиха, че ще бойкотират заседанието на парламента и гласуването на правителството на Орбан. Дънчила заяви, че се обсъждат и възможности за суспендиране на президента Йоханис, но „засега не иска да хвърля страната в хаос”.

Людовик Орбан е ветеран в политиката с близо 30 години стаж. Бил е транспортен министър и депутат от 2008 до 2016 г. Съвпадението на фамилията му с тази на унгарският премиер не е случайна, бащата на Людовик е от унгарското малцинство в Румъния.

За разлика от своя унгарски съименник, обаче, Людовик Орбан е описван от своите сънародници като „последния либерален мохикан”.

Президентът Клаус Йоханис възложи на Орбан съставянето на нов кабинет.