Унгарският премиер Виктор Орбан, верен съюзник на грузинското правителство, ще посети Тбилиси на 28 октомври, съобщиха официални лица.

Това ще се случи ден след изборите, спечелени от управляващата партия, които според опозицията са били „фалшифицирани“, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Виктор Орбан, министър-председател на Унгария, която председателства Европейския съюз, ще направи официално посещение в Грузия на 28-29 октомври“, се казва в изявление на грузинското правителство.

Унгарският премиер, единственият лидер на държава - членка на ЕС, който остава близък до Москва, е един от малкото, които реагираха на резултата от вота в кавказката страна, като на 26 октомври поздрави партията „Грузинска мечта“ за „съкрушителната победа“.

 

Опозицията обвинява „Грузинска мечта“, която е на власт от 2012 г., в проруски авторитаризъм и в отдалечаване на Грузия от ЕС и НАТО, към които тя се стреми да се присъедини.

Бившата съветска република с около 4 млн. жители беше разтърсена през май от големи демонстрации срещу закон за „чуждестранното влияние“, вдъхновен от руското законодателство за „чуждестранните агенти“.

Брюксел предупреди, че шансовете на Грузия да се присъедини към ЕС ще зависят от тези избори.

Резултатите се оспорват и от опозицията. Лидерът на партията „Единно национално движение“ (ЕНД) Тина Бокучава заяви, че не признава „фалшифицираните резултати от откраднати избори“.

Международните наблюдатели също осъдиха редица нередности, „неравнопоставеност, натиск и напрежение“.