Сръбски съд оправда Сретен Йосич по обвинението, че е подготвил бомбения атентат, отнел живота на известния хърватски журналист Иво Пуканич през октомври 2008 г. в Загреб, предаде Франс прес.

Физическият извършител на покушението Желко Милованович получи максималното наказание в размер на 40 години лишаване от свобода. Той е заложил взривното устройство до колата на журналиста и го е активирал от разстояние.

Иво Пуканич беше основател и главен редактор на хърватския седмичник "Национал". Неговият близък сътрудник Нико Франич също беше убит при атентата.

Предполагаемият "мозък" на атентата Сретен Йоцич обаче беше оправдан поради "липса на доказателства". Известният представител на криминалните среди в Сърбия вече излежава друга присъда от 15 години затвор за участие в убийство.

Третият обвиняем Миленко Кузманович беше осъден на пет години затвор за помагачество на извършителите на убийството, съобщи съдия от белградския съд.

Прокуратурата, която смята да обжалва, твърди, че Йоцич е платил най-малко 1.5 милиона евро за убийството след поръчка "от все още неустановен човек". Иво Пуканич, който беше спорна фигура в Хърватия, поддържаше често тесни връзки с политици, но също и с членове на криминалните среди.

Според обвинителния акт на хърватската прокуратура убийството му е било поръчано, за да се попречи на хърватските медии и тези в региона да пишат за дейността на криминалните групировки на Балканите.