Основната опозиционна партия в Турция внесе искане в централната избирателна комисия за анулиране на резултатите от референдума.

Основното възражение е, че огромен брой бюлетини в подкрепа на Ердоган са без официален печат от избирателната комисия.

Още след оповестяването на официалните резултати хиляди излязоха на протест по улиците и площадите.

Всички партии от опозицията обвиняват централна избирателна комисия, че не е отчела многобройните нарушения и е приела за валидни огромен, но все още неуточнен брой бюлетини без печат. Подозренията са, че те може да са добавени в урните.

„С оглед на докладите на наблюдателите, твърде малката разлика в резултата от гласуването и дългосрочните последствия от промените в конституцията ние призоваваме турските власти да предприемат много внимателни следващите си стъпки и да потърсят възможно най-широк национален консенсус”, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Скинас.

Управляващата партия обаче е категорична, че допитването е преминало законно и е валидно. „Усилията да се дискредитира референдума с измислени обвинения са напълно безполезни. Волята на народа беше отразена в избирателните урни и дебатите приключиха. Всички трябва да уважават резултатите, особено опозицията”, каза премиерът Бинали Йълдъръм.

От лидерите на големите президентски републики като Съединените щати, Русия и Франция засега единствен Доналд Тръмп е поздравил Реджеп Тайип Ердоган.