След като румънското правителство оцеля при вот на недоверие и въпреки снеговалежа и минусовите температури, тази вечер няколко хиляди души отново излязоха на протест в центъра на Букурещ, искайки оставката на кабинета.

Снимка: БГНЕС

Не може да се каже, че има ескалация на напрежението. Очаквано беше този вот на недоверие да не мине, предаде от румънската столица пратеникът на bTV Теодора Трифонова.

Снимка: Теодора Трифонова

На деветия ден от протестите на площада се събраха около 10 000 души.

Снимка: Теодора Трифонова

Отново имаше и проправителствени демонстрации, на които обаче се събраха не повече от 200 души.

По-рано днес депутатите отхвърлиха вота, внесен преди няколко дни от опозиционерите от Националната либерална партия.

Минути след като правителството оцеля, ексклузивно пред bTV застана лидерът на партията Ралука Туркан.

Снимка: btvnovinite.bg

„Наистина се надявам, че това правителство не иска да подаде оставка, защото иска да предложи на румънците едно добро управление, но не вярвам на тези им добри намерения“, каза тя.

„Вярвам, че лидерът на социалистите има лични причини да използва мнозинството в парламента, за да се възползва след това от публичните институции за лични цели. Затова и беше този указ срещу амнистията за корупция. Знаете, че той беше разследван за злоупотреби. Мисля, че Ливиу Драгня е моралният натиск и причината за ситуацията в страната. Това е действителността, която не можем да прикриваме“, посочи Ралука Туркан.

За неделя са насрочени още големи протести в Румъния.

Снимка: Теодора Трифонова

Около президентския дворец „Котрочени“ тази вечер също е неспокойно, тъй като митингите продължават и там за четвърти пореден ден, а хората скандират лозунги срещу президента Клаус Йоханис.

Снимка: Reuters

Държавният глава изненадващо се появи сред протестиращите срещу него и се опита да поговори с двама – трима от тях. Когато се оказа в центъра на множеството демонстранти обаче, хората започнаха да викат „Оставка“ и да го освиркват. Няколко минути по-късно президентът се прибра в двореца.