Тази вечер беше намерено тяло на опожарения ферибот. Тепърва жертвата ще бъде разпозната. Властите предполагат, че човекът се е задушил вследствие на токсичните газове от пожара, след което тялото е било овъглено.

Близките на хората в неизвестност са уведомени от властите. От петък сутринта след избухването на пожара на "Юрофери Олимпия" в неизвестност са 10 души, 7 от тях са от България.

Привечер екипът ни беше допуснат за минути да проследим отблизо действията на властите. На терен работят десетки пожарникари, влизат на групи, претърсват метър по метър изгорелите камиони, но акцията върви бавно заради въглеродния моноксид и риска от експлозия.

Гръцките власти информираха, че във ферибота има изключително голямо количество опасни, токсични газова. Само една глътка въздух от тези газове може да бъде смъртоносна за пожарникарите, които се опитват да спасят хора.

На метри от изгорелия ферибот шофьорът Вангелис ни разказа, че след пламъците призори е напуснал кораба за минути

„В момента, когато се качвахме в спасителните лодки, всичко на ферибота изключи, двигателите, осветлението, всичко. Ако бяхме закъснели само с 5 минути, никой нямаше да се спаси", разказа Вангелис.

От синдиката на шофьорите в Гърция също имат съмнения дали фериботът е бил технически изправен.

21-годишният гражданин от Беларус, който успя да се измъкне жив на третия ден, даде допълнителни показания на пристанищните власти на Корфу: когато огънят пламнал, той припаднал, а вече в съзнание потърсил пожарогасител, но разказва, че бутилките били празни. Тези думи на оцелелия разстроиха Кристиан, който търси баща си Димитър.

„Баща ми е с 2 изкуствени клапи, пие хапчета, Всяка една минута му е от значение“, сподели Кристиан.

Кристиан не разбира и как оцелелият е излязъл невредим.

Кристиан не разбира и как оцелелият украинец е излязъл невредим: „Твърдят от 3 дни, че е 600 градуса, аз не съм физик, но да излезеш по джапанки, при 600 градуса. Мисля, че корабът щеше да се разтопи, тази ламарина не е измислена, според мен, за такива пожари“. 

Гръцките власти съобщиха, че 2 дни преди инцидента противопожарната система и алармите са били проверени. Разследването на инцидента продължава.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!