Продължава горещата вълна в Европа. Най-сериозно е положението в Средиземноморските страни. На Балканите съще обявен червен код за опасни жеги

След топлата вълна „Цербер“, кръстена на триглавата хрътка от „Ад” на Данте, на Стария континент се задава нов циклон, който носи високи температури – „Харон“.

Туристите в Италия и Гърция изнемогват в непоносимите жеги. На места температурите надхвърлиха 40 градуса. Край туристическите забележителности са поставени вентилатори, които разпръскват студена вода. Горещините предизвикаха и пожари в цяла Южна Европа.

В Турция горски пожари се разразиха в окръзите Хатай, Чанаккале и Мерсин. Съобщава се за изгорели къщи и автомобили. Евакуирани са жителите на застрашените села.

Продължава гасенето на пожара и на един от канарските острови Ла Палма. Над 4000 души бяха евакуирани.

Пожар избухна снощи и на летището в южния италиански град Катания, който беше сред градовете с червен код заради високи температури. Полетите са преустановени до сряда.

А заради пламнали гори и храсти в покрайнините на Атина се наложи евакуацията на много местни жители, както и цял детски лагер.

Експерти предупреждават, че тази седмица ще бъдат поставени нови температурни рекорди.