През изминалия месец нито една автоколона с хуманитарна помощ не е достигнала до обсадените райони в Сирия поради продължаващото насилие там. Това заяви днес специалният пратеник на ООН Стафан да Мистура, цитиран от световните агенции.

Той съобщи, че е отложил всички хуманитарни операции за следващата седмица поради липсата на напредък в опитите да бъдат доставени неща от първа необходимост за крайно нуждаещите се райони.

Мистура прикани от името на генералния секретар на ООН да бъде осигурено 48-часово примирие в зоната на Алепо, за да се осъществят хуманитарни доставки.

Пратеникът на ООН каза още, че е прекратил редовното седмично заседание на своя хуманитарен екип осем минути след започването му с мотива, че няма смисъл от неговото провеждане. Де Мистура изрази надежда, че САЩ и Русия все още желаят сирийският конфликт да бъде решен с мирни средства.

По-късно днес ще се състои среща на представители на страните, които полагат усилия за прекратяването на военните действия в Сирия. Стафан да Мистура подчерта, че главна тема на разговорите ще бъде осигуряването на двудневно примирие в Алепо.