Пандемията от коронавирус не е приключила и разпределението на ваксини в света остава "скандално несправедливо".

Това заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в комюнике по повод втората годишнина от избухването на глобалната здравна криза, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Най-трагичната равносметка от пандемията засяга здравето и живота на милиони хора с над 446 милиона случая в света, над 6 милиона потвърдени смъртни случая и безброй хора, борещи се с влошаване на психичното им здраве", посочи той.

"Благодарение на безпрецедентните мерки в областта на общественото здраве и извънредно бързото разработване и внедряване на ваксини много региони от света успяват да вземат пандемията под контрол. Но ще е сериозна грешка да се смята, че тя е приключила", добави генералният секретар на ООН.

"Същевременно разпределението на ваксините остава скандално неравномерно - предприятията произвеждат 1,5 милиарда дози месечно, но близо 3 милиарда души все още чакат първата си доза ваксина", каза Гутериш.

Този "неуспех" според него е следствие от "политически и бюджетни решения, даващи приоритет на здравето на хората в богатите страни пред здравето на хората в бедните страни".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!