Комисия на ООН, отговаряща за борбата с расизма, отправи „ранно предупреждение“ във връзка със ситуацията в САЩ – необичаен ход, който обикновено сигнализира за назряването на граждански конфликт, предаде АФП.

От Комисията на ООН за премахване на расовата дискриминация, която е част от службата за правата на човека, заявиха, че се позовават на своята „процедура за ранно предупреждение и незабавни действия“ заради провеждането на расистки демонстрации в САЩ.

ООН посочва като пример размириците в Шарлотсвил, по време на които една жена беше убита, след като неонацист се вряза с автомобила си в контрапротестиращи срещу расистко шествие.

Подобни ранни предупреждения могат да бъдат издадени, за да се предотврати „ескалирането в конфликт на съществуващ проблем“ или за да се предотврати „подновяването на конфликт там, където го е имало и преди“, се казва на сайта на комисията.

Американският президент Доналд Тръмп е чест обект на критики заради начина, по който отговори на сблъсъците в Шарлотсвил, обвинявайки и „двете страни“ за насилието.

От ООН призоваха Вашингтон, както и „високопоставени политици и обществени фигури, единодушно и безусловно да отхвърлят и заклеймят расистката реч на омраза“, без да се споменава директно името на Тръмп.

„Разтревожени сме от расистките демонстрации с открито расистки слогани, призиви и поздрави на бели националисти, неонацисти и (привърженици на) Ку Клукс Клан, подкрепящи превъзходството на бялата раса и подбуждащи към расова дискриминация и омраза“, заяви ръководителката на комисията Анастейша Крикли в изявление. По информация на БГНЕС