Съветът за сигурност на ООН осъди действията на сирийското правителство в град Хула. При нападение срещу селище край размирния град Хомс загинаха най-малко 108 души, от които 32 деца.

В изявлението на 15-членния съвет се подчертава, че войски на правителството извършват нападенията над града. Дори един от най-близките съюзници на Сирия - Русия, също осъди насилието, но заяви, че не може цялата отговорност за случилото се да се възлага на правителствените сили.

Очаква се, че британският министър на външните работи Уилям Хейг, който пристига днес в Москва, да призове руския си колега Сергей Лавров да заеме много по-твърда позиция за нарушенията на човешките права, извършвани от сирийския режим. Наблюдатели коментират, че това вероятно е последният шанс за осъществяване на политическа смяна на властта в Сирия, като се избегне повсеместна гражданска война.

В изявлението се казва още, че нападенията трябва да бъдат спрени възможно най-бързо. Отговорните за това насилие трябва да бъдат изправени под отговорност, пише в текста.

Ръководителят на мисията наблюдатели на ООН оповести, че загиналите в Хула са 116, а ранените са над 300. Същевременно пък при военна офанзива в непокорния град Хама са били убити още 33 души, включително седем деца, съобщи Сирийската организация за мониторинг на човешките права.

Същевременно стана ясно, че специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан ще проведе разговори със сирийския президент Башар Асад в Дамаск във вторник. Преди това той ще се срещне и с външния министър Уалид Муалем.