ООН осъди употребата на сълзотворен газ срещу бежанци от страна на македонските власти.

Вчера Македония отблъсна голяма група мигранти, които прерязаха граничната ограда и се опитаха да нахлуят в страната.

При инцидента пострадаха десетки бежанци и полицаи.

Снимка: bTV

Напрежението по границата остава високо, като и днес до оградата се разхождат десетки мигранти. От другата страна, македонските власти са разположили бронирани машини и военни.

Участвали в сблъсъците мигранти извадиха доказателства, че македонската полиция е стреляла по тях с гумени куршуми.

Снимка: bTV

По думите на Мохамед – сирийски бежанец, вчера сутринта дошли много хора от другите лагери в Идомени и казали, че ще помолят македонските полицаи да отворят границата.

„Това се оказа лоша идея. Граничарите им отказаха и хората решиха да прережат мрежата. Така се стигна до сблъсъците”, разказва той.

Властите в Скопие обвиниха колегите си в Атина, че не са им помогнали и не са ги предупредили за подготвяния щурм. Гърция пък негодува срещу използването на сила срещу бежанците.

Снимка: bTV

Според Георгиос Кирицис, говорител на гръцкото правителство, обилната употреба на сълзотворен газ, шокови гранати и дори гумени куршуми включително срещу жени и деца в продължение на 4 часа е нежелателна и много рискована практика.

„От друга страна призоваваме бежанците да не вярват на лъжите, които се разпространяват. Те трябва да разберат, че границите са затворени” , допълни той.

В полевия лагер край Идомени продължават да чакат над 10 хил. бежанци, с надежда да преминат границата.