Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, осъждаща решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

128 страни, сред които и България, гласуваха в полза на резолюцията, девет бяха против, а 35 се въздържаха.

Резолюцията призовава Вашингтон да се откаже от решението си.

По-рано Тръмп заплаши, че САЩ ще спрат финансирането за страни, които подкрепят текста, припомня Ройтерс.

Това стана повод за размяна на остри реплики в ООН.

„Нека ви го кажа в прав текст – ние няма да бъдем сплашени. Може и да сте силни, но това не означава, че сте прави“, каза външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

„Америка ще премести посолството си в Ерусалим. Това е желанието на американския народ. Това е правилното решение. Нито едно гласуване в ООН няма да промени това. Но този вот ще промени начина, по който гледаме на ООН и на страните, които не ни уважават“, заяви постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли.

Израел отхвърли резолюцията на ООН.

В изявление канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху се казва, че страната е удовлетворена от факта, че „много държави не са гласували в подкрепа на това решение“ и се благодари на Тръмп „за недвусмислената позиция в полза на Ерусалим и на страните, гласували редом с Израел и с истината“.

Говорител на подкрепяния от Запада палестински президент Махмуд Абас приветства резолюцията и го определи като „победа за Палестина“.

Статутът на Ерусалим е въпрос, който трябва да се обсъди в рамките на близкоизточния мирен процес, а не да се определя от трета страна, заяви в „Туитър“ германското външно министерство.