Мъже и жени в Украйна са били бити, изтезавани с електричество по гениталиите и изнасилвани по време на конфликта, като тези действия могат да бъдат да бъдат приравнени с военни престъпления. Това се констатира в доклад на службата на ООН по правата на човека, предаде Ройтерс.

Всички страни в конфликта са прибягвали до побои, принудително разсъбличане и други малтретирания като техники по време на разпити с цел изтръгване на признания от жертвите или придобиване на тяхно имущество, се казва в изявление на Върховния комисар на ООН за правата на човека Зияд ал Хусеин.

В него се подчертава, че малцина от извършителите са били подведени под отговорност. "Имунитетът окуражава престъпниците" да продължават с тези престъпления.

Засега няма официална реакция на правителството в Киев по повод доклада на ООН. В него са посочени 31 случая на сексуално насилие, свързано с конфликта в Източна Украйна, като повечето от пострадалите са задържани лица.

"Когато започнаха да ме душат, бях готов да призная каквото и да е, макар че мога да издържам на болка. Когато ми пускаха електричество по гениталиите, това беше различно ниво на болка, аз бяха готов да кажа каквото те искат да чуят", гласят показанията на една от жертвите, цитирани в доклада.

Друг мъж казал пред разследващи лица от ООН, че докато бил в ареста, разпитващите го държали до врата му остър предмет и заплашвали, че ще отсекат главата му. "Тогава един от тях ми смъкна панталоните, постави острието срещу моите гениталии и каза, че ще ми ги нареже на четири части. После те продължиха да ме бият, докато не направих признание пред видеокамера", казва той.

Според доклада жените са особено уязвими на сексуално насилие, когато искат да преминат през пропускателните пунктове на правителствените сили и на бунтовниците, предаде Ройтерс.