Най-малко 87 души, сред които и етнически масалити, са били погребани в масов гроб в Западен Дарфур в Судан, съобщи Службата на ООН за правата на човека, цитирана от Ройтерс.

Оттам заявиха, че разполагат с достоверна информация, че отговорни за това са Силите за бързо реагиране.

Местното население е било принудено да изхвърли телата, включително на жени и деца, в открита местност близо до град Западна Ел-Генейна между 20 и 21 юни, се казва още в изявлението на ООН.

Някои от хората са починали от нелекувани наранявания по време на вълната от насилие, извършена от силите и съюзническите милиции в дните след убийството на местния управител Хамис Аббакар, се казва в съобщението.

„Осъждам по най-категоричен начин убийството на цивилни граждани и лица, намиращи се в състояние на бойна готовност, и съм потресен от бездушния и неуважителен начин, по който са се отнесли към загиналите, както и към техните семейства и общности“, каза върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

Той призова за бързо и задълбочено разследване.

Кръвопролитията на етническа основа се засилиха през последните седмици в унисон с войната между съперничещи си военни фракции, която избухна през април.