Войната в Ивицата Газа между Израел и Хамас е "буре с барут", което може да предизвика по-широк конфликт в Близкия изток. Това заяви ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

Според него е наложително да се вземат всички възможни мерки, за да се избегне по-широк конфликт.

"Войната в Ивицата Газа вече породи опасно разпространение в съседните страни", посочва в глобалната си актуализация пред Съвета на ООН по правата на човека.

"Дълбоко съм загрижен, че в това буре с барут всяка искра може да доведе до много по-широк пожар. Това би имало последици за всяка държава в Близкия изток и за много държави извън него”, коментира Фолкер Тюрк.

Той заяви, че припокриващите се извънредни ситуации правят много реален призрака на разпространение на конфликта, и посочи примери с Йемен и Ливан като места, където войната в Газа има по-широк ефект.

"Военната ескалация в Южен Ливан между Израел, „Хизбула“ и други въоръжени групировки е изключително тревожна", казва Тюрк.

Върховният комисар на ООН за правата на човека заяви, че в Ливан са убити почти 200 души, а около 90 000 са вътрешно разселени.

Нанесени са и значителни щети на здравни заведения, училища и жизненоважна инфраструктура.

"Инцидентите, при които цивилни граждани, включително деца, парамедици и журналисти, са били убити при нападения, трябва да бъдат напълно разследвани", заяви Тюрк.

Около 80 000 души са били разселени и от райони в Северен Израел по границата на страната с Ливан, добави той.