Бързото струпване на мигранти по северните граници на Гърция заплашва да предизвика хуманитарна криза, предупреди Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), цитиран от Ройтерс.

"Европа е на ръба на до голяма степен предизвикана от самата нея хуманитарна криза", заяви на брифинг с журналисти говорителят на комисариата Ейдриън Едуардс.

ВКБООН настоя за по-добро планиране и настаняване на най-малко 24 хил. мигранти, блокирани в Гърция, включително 8500 в Идомени, където стотици щурмуваха вчера границата, а македонската полиция използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

 

 

"Струпването на толкова много хора води до недостиг на храна, подслон и вода, до лоши хигиенни условия. Както всички видяхме вчера, напрежението нараства, като поражда насилие и облагодетелства трафикантите на хора", каза Едуардс.

Агенцията на ООН призова страните от ЕС да подобрят процедурите по регистриране на кандидатите за убежище и за обработка на документите им както на национално равнище, така и чрез европейски схеми за разпределение.

"Гърция не може да се справи с тази ситуация сама", подчерта Едуардс.

Въпреки поетия ангажимент за разселване на 66 400 бежанци от Гърция, страните от ЕС досега са обещали само 1539 места, а на практика са разселени едва 325 души, обърна внимание той.

Над 131 700 бежанци са прекосили Средиземно море от началото на годината – повече, отколкото през цялата първа половина на 2015 г., а 410 са се удавили при рискованото начинание, отбеляза ВКБООН.

БТА