Кристина Ху е част от екипа на ZOE COVID Study –  британско приложение, създадено в началото на пандемията, за да наблюдава и изследва развитието и разпространението на COVID-19. За две години в него са се включили над 7 милиона души по света, които редовно докладват симптоми, тестове и ваксинации.

„Някои от най-интересните неща, които сме забелязали през последните месеци, са фокусирани върху големите градове като Лондон, Манчестър, Бирмингам. Те имат по-нисък процент на ваксинирани и когато прелеем тази статистика с картата, която ни показва как се разпространява "Омикрон", забелязваме, че същите тези градове са най-силно засегнати от новия вариант“, разказва тя пред bTV.

Снимка: bTV

„Затова можем да кажем, че ако живеете в голям град, като например София, е много важно да се ваксинирате или да поставите и бустерна доза“, смята още Ху.

Над 80% от британското население е ваксинирано и на база на докладваните до тях симптоми, Кристина посочва кои са най-честити при “Омикрон”.

Снимка: bTV

“Основните симптоми са хрема, главоболие, умора, кихане и повръщане”, добавя Кристина.

Според проучванията на този екип дори най-лекото преболедуване на „Омикрон“ трае около 7 дни и минава по-тежко при възрастните хора, а ваксините намаляват до 88% риска от тежък случай или настаняване в болница.

Професор Роланд Ейлс е основател и директор на Центъра за дигитално здраве в Берлинския здравен институт. Има няколко книги и участва редовно в проучвания. Той потвърждава твърденията, че „Омикрон“ не засяга във висока степен белите дробове.

„Това, което знаем за със сигурност, е, че „Омикрон“ засяга много повече горните дихателни пътища, а именно носоглътката и фарингеалния апарат", добавя професорът.

Така той обяснява и бързо нарастващия брой на хора, заразени с „Омикрон“. Според професора бързите антиген ни тестове са по-малко чувствителни и много по-рядко засичат „Омикрон“, отколкото „Делта“ варианта. Затова той препоръчва по-честото тестване.

„Веднага щом разберете, че сте били в контакт със заразен, трябва да си направите тест. В най-добрия вариант - направете първо антигенен, а след това PCR тест. Aко и двата са негативни, повтаряйте антигенния текст в следващите няколко дни, всеки ден, ако имате опасения, че може да сте заразен, но без да проявявате симптоми“, заявява проф. Ейлс.

Той допълва, че в Германия се прилага масовото и често тестване на хората.

Снимка: bTV

„Затова бързите антигенни тестове са навсякъде. Можеш да си ги направиш безплатно, ако не вкъщи, то в обществените тест центрове. Държавата поема разходите и за PCR тестовете“, добавя той.

Професор Ейлс смята, че следващият вариант на вируса е възможно да еволюира и да бъде по-ефективен отново върху долните дихателни пътища. За по-малко вероятно счита следващата вълна да е от флурона - миксът между грипна и коронавирус инфекция по едно и също време.

„Нямам много ясен отговор за това, но е много малко вероятно следвaщият вариант да е микс от тези два вируса в едно“, смята той.

Професорът препоръчваме бустерна доза три месеца след втората.

„Миксът между различните ваксини е добра идея, защото всяка една от тях има свой дизайн и коктейл от компоненти, които правят ваксината ефективна. Комбинацията е добра идея, защото така би могло всяка една от ваксините да задейства различен аспект от имунната система по различен начин“, смята той.

Професор Ейлс очаква, че „Омикрон“ не е краят на тази пандемия, а нов вариант на вируса ще има в следващите от 3 до 6 месеца.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!