Френският президент Франсоа Оланд заяви днес, че зачестилите нападения срещу евреи и мюсюлмани във Франция застрашават фундамента на страната, предаде Асошиейтед прес.

В изявление в община Сар Юнион, където наскоро бяха осквернени 250 еврейски гроба, Оланд прикани френските евреи да останат във Франция и да не се поддават на призивите на израелския премиер за масова имиграция в Израел на европейските евреи.

Президентът отбеляза, че антимюсюлманските и антисемитските прояви във Франция са се увеличили, особено след нападенията в Париж през януари, при които трима ислямисти убиха 17 души в сатиричния седмичник „Шарли Ебдо” и в супермаркет за еврейска храна.

„Трябва ли да сложим войници пред гробищата? Как да проумеем неописуемото, неоправданото, непоносимото? Това е израз на злините, които подкопават Републиката”, каза Оланд.

Снимка: EPA

Той обеща твърдост при издирването и наказването на извършители на расистки или антисемитски прояви. Петима местни младежи бяха арестувани в Сар Юнион за посегателството срещу еврейското гробище. Те са неосъждани и засега не са им повдигнати обвинения.

Оланд съобщи, че антисемитските прояви през 2014 г. са се удвоили спрямо тези от 2013 г., а антимюсюлманските прояви само за един месец след нападенията в Париж от януари вече са колкото цялата предишна година.

Снимка: EPA

Вандалската проява беше извършена в еврейско гробище в региона Елзас недалеч от Страсбург. „Категорично осъждам това отвратително деяние”, каза след разкриването на деянието министърът на вътрешните работи Бернар Казньов.

Френският президент пък увери, че евреите „имат своето място в Европа и по-специално във Франция”, след като израелският премиер Бенямин Нетаняху призова евреите от Европа да емигрират в Израел.

След атентатите миналия месец в страната зачестиха атаките срещу ислямски обекти и мюсюлмани, което накара властите да припомнят, че мюсюлманската общност в страната не е виновна за нападенията, а е важна част за френското общество.