Канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви, че е горд, че германският антивоенен филм "На Западния фронт нищо ново" е спечелил четири награди "Оскар", включително за най-добър чуждестранен филм, предаде „Асошиейтед прес“.

"Поздравления за четирите Оскара. Това е огромен успех за германския филм и човек с право може да се гордее с него. Особено в тези трудни времена, това показва недвусмислено колко ужасяваща и нехуманна е войната, написа Шолц в "Туитър".

Филмът с участието на австрийския актьор Феликс Камерер и режисиран от Едуард Бергер, спечели снощи още призовете в категориите за кинематография, дизайн на продукцията и оригинален саундтрак.

"С четири Оскара "На Западния фронт нищо ново" поставя безпрецедентен рекорд за германски филм", каза германската министър на културата Клаудия Рот.  

Германският филм показва ужасите на войната от уникалната перспектива на нацията, започнала и загубила две световни войни, посочва АП.

"Това е и точният филм в точното време, тъй като той показва война в Европа в цялата ѝ жестокост и бруталност и тя в момента отново бушува в центъра на Европа, предизвикана от престъпната атака на Путин срещу Украйна", каза още Клаудия Рот.