Около 50 българи от Западните покрайнини са останали излъгани в надеждата да бъдат прегледани и консултирани от български лекари в Босилеград. Това заявиха организаторите от Културно-информационния център в град, замислили акцията за безвъзмездни медицински прегледи.

Знаете, сръбските власти задържаха вчера българските медици и така на практика провалиха акцията.

В босилеградското село Горна Любата Иванка Христова се грижи за тежко болния си съпруг. Вчера пътували един час по черен път, за да се срещнат с българските лекари, които идват да преглеждат безплатно.

В помещението за прегледи влиза здравен инспектор придружен от група полицаи и отвежда медиците.

Здравният инспектор съставил констативен протокол на Културно-информационния център, че упражнява медицинска дейност без лиценз – това предвиждат новите изисквания, въведени в Сърбия.

Проверката е дошла от Ниш, което означава, че тя е била предварително организирана.

Екипът ни потърси обяснение от началника на полицейското управление в Босилеград. В съботния ден, той не беше открит за коментар. По телефона каза да го потърсим в понеделник.

Кметът на Босилеград също не отговаряше на мобилния си телефон.

През целия ден Иванка и мъжът ѝ остават да ги чакат – гладни и жанди, с надеждата да се върнат. На жената даже ѝ прилошало.

Владимир Янев, един от лекарите, се прибра разочарован в България.

Според генералния ни консул в Ниш Едвин Сугарев задържането на нашите лекари без да им се даде информация и без да им повдигнат обвинения е недопустимо. Той припомни, че това е хуманитарна помощ и медиците преглеждат напълно безплатно.

Иванка вижда надежда за изцеление на съпруга си единствено в България. След като българските лекари не го прегледали в Босилеград, сега ще търсят начин да пътуват до София.

От Културно-информационния център в понеделник ще потърсят Министерството на здравеопазването в Сърбия, за да се запознаят с новите изисквания за прегледи.

Междувременно от българското МВнР съобщиха, че Екатерина Захариева е инструктирала посланика ни в Белград Радко Влайков да повдигне въпроса за инцидента пред сръбските власти.