На втория тур за президент и вицепрезидент във Великобритания по неофициална информация са гласували около 26 500 българи, което е с около 6000 по-малко от гласувалите отново в 132 секции на изборите преди седмица. 

Въпреки проблемите с попълването на избирателните комисии, опасенията от бавно гласуване и опашки изборният ден в Лондон приключи точно в 20 ч. местно време без констатирани нарушения и проблеми.

Избирателната активност не предполагаше опашки и всички желаещи упражниха правото си на глас в рамките на изборния ден. След края му в комисия Баркинг 1 бяха отчетени протоколите от двете машини и започна преброяването на контролните разписки. 

„Конкретно за днешния изборен ден смятам, че беше доста успешен от гледна точка на това, че българската общност отново се активира. Да, малко по-слаба активност от миналата седмица, но все пак достатъчно, за да покажем, че тук българите биха искали да гласуват и да дадат своя глас“, заяви Милена Везенкова, член на СИК.


Изборни доброволци коментираха дали организационните проблеми преди вота не са отблъснали избирателите от процеса.

„Да, има проблем в организацията, но въпреки тях, въпреки всичко, секциите са отворени и хората са доволни и гласуват. Нямаме никакви проблеми“, допълни Милена Везенкова.

Изборните резултати от чужбина отново поставиха въпроса имат ли право сънародниците ни извън страната да гласуват.

„Всеки българин, независимо къде живее, трябва да има право да гласува. Дали той иска да го направи и дали го прави е различна тема“, каза още Милена Везенкова.

Във Великобритания по официални данни пребивават близо 300 000 българи.

Все още има секционни избирателни комисии, които очакват потвърждение от ЦИК, за да приключат работата си.