Около 200 деца, търсещи убежище във Великобритания, са изчезнали. Те са били настанени в общежития, управлявани от правителството, призна министърът на вътрешните работи Сюела Брейвърман в официално изявление.

В изказване пред Камарата на лордовете Саймън Мъри заяви, че много от изчезналите деца по-късно са били проследени и намерени.

Разкритието бе направено след публикация в „Олзървър”, че според информатор от хостел в крайморския град Брайтън, управляван от Министерството на вътрешните работи, някои деца са били отвличани пред хотела и насилствено качвани в коли, припомня британското издание „Гардиън”.

„Министерството на вътрешните работи няма правомощия да задържа в тези хотели непридружени от родителите си деца. Ние знаем, че някои от тях изчезват“, каза Сюела Брейвърман  в понеделник.

В отговор на въпрос на либералдемократа Пол Скривън Мъри добави, че едно момиче и поне още 13 деца под 16 години са сред изчезналите след настаняването им в хотели, управлявани от Министерството на вътрешните работи.

Той заяви още, че 88 % от 200-те изчезнали деца са албански граждани, като добави, че би било погрешно "да се правят обобщения относно причините", поради които непълнолетните изчезват.

Според „Гардиън“ неправителствени организации многократно са изразявали загриженост във връзка с децата, които изчезват от местата за настаняване, и са предлагали на правителството да им помогне да ги предпазят, но Министерството на вътрешните работи е отхвърляло тези предложения.