Огромен паяк в кухнята стресна студентки в квартирата им в Загреб и ги накара да повикат екип, за да им помогне, предава RTL Hrvatska.

„Той беше на стената. Това не е обикновен малък паяк, който можете да засмучете с прахосмукачка или да убиете с метлата. Беше огромен черен паяк с крака, покрити с черни косми. Бях ужасена“, обясни студентката Сара Шарич.

„Понеже сме студенти и нямаме близки в Загреб, на които да се обадим. Хрумна ни да се обадим на зоологическата градина. Решихме, че щом имат паяци, могат да ни помогнат“, добави тя.

И в действителност екип на зоопарка се отзовава на сигнала. На място виждат паяк вълк.

Те не плетат мрежи. През нощта се крият, а през деня ловуват. Имат отлично зрение. Някои са опортюнистични ловци - нахвърлят се върху плячката, щом я видят, или я преследват на къси разстояния. Други чакат преминаваща плячка в или близо до отвора на дупка.

„Той беше напълно нормален и спокоен. Хванахме го с буркан. Влезе сам в него, затворихме го и го транспортирахме тук в зоопарка. След това беше пуснат в гората“, коментира Доминик Матушина, служител на зоопарка.

Нежеланият гост в кухнята не е бил толкова опасен, казват зоолозите. Съветват да не се убиват с чехъл, а просто да се хващат и пускат навън.