Огромен айсберг се е насочил към остров Южна Джорджия в Атлантическия океан и застрашава богатото биоразнообразие от животни. Южна Джорджия е задморска територия на Великобритания. Там живеят различни животински представители, сред които пингвини, тюлени и албатроси.

Айсбергът A68a се разпростира на 4200 кв. километра площ. Той е дълъг 148 километра и е почти с размерите на самия остров. Според британските военновъздушни сили е било невъзможно леденият гигант да бъде хванат в една снимка заради размерите си.

Снимка: Reuters

Учените наблюдават движението на айсберга от самото му откъсване през юли 2017 г. от ледовете на Антарктическия полуостров. Той се намира в най-северната част на континента Антарктида и е сред най-големите полуострови в света.

Снимка: Reuters

Освен това е и сред най-бързо затоплящите се места в света – последствие от климатичните промени. На 9 февруари тази година беше регистрирана рекордната температура от над 20 градуса по Целзий.

Снимка: Reuters

Все още не е ясно кога и дали айсбергът ще удари Южна Джорджия. Учените отчитат, че А68а се забързва и забавя заради океанските течения по пътя. Именно те могат и да го отклонят от пътя му към острова.

Снимка: Reuters

Учените се опасяват, че айсбергът, удряйки острова, може да убие живота на морското дъно. По този начин е възможно да се блокират и пътищата на пингвините и тюлените, по които хранят своите малки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!